איך נערכים בכמויות לארוחת החג?
מאת מיטל סייג מנהלת קולינרית באתר "יאמי"
הרמתם את הכפפה והשנה החלטתם לארח את המשפחה? מעולה. לא פעם משפחות מארחות מתלוננות בסוף הארוחה שהיה "יותר מידי אוכל שנזרק" או "חבל שלא הכנו עוד תוספות" או "האוכל היה חריף מידי והילדים לא אכלו כלום".
בדיוק בשביל זה אנחנו פה - למנוע מהטעויות האלה לקרות.
מתוך מהניסיון הרחב שיש לנו בבישול ארוחות חג למשפחות (כבר 12 שנים!) ריכזנו כמה כללי אצבע לאירוח נכון וחישוב כמויות שיהיה לכם ארוחת חג מוצלחת וטעימה!
לפני הכל הכינו רשימת אורחים
לאחר אישור הגעה הכינו רשימה מסודרת של האורחים שלכם: כמה מבוגרים? כמה ילדים? האם יש צמחונים/טבעונים בשולחן החג? האם יש אורחים אלרגנים או עם רגישויות? ככל שתכירו את הסועדים כך יהיה לכם יותר קל לתכנן את הארוחה ואת הכמויות. שימו לב שגם אם מאוד חשוב לכם להרשים את האורחים במטעמים מיוחדים מסורתיים שלכם, אתם צריכים לשים לב שהאורחים שלכם ייהנו גם מאופציות שגם הם אוהבים ומכירים.
נתחיל בראשונות
•גפילטע/ חריימה - מומלץ יחידה לכל סועד
•מרק - כ-250 מ"ל לסועד זה מספיק, בתוספת 2 קניידלך לסועד (חלק יאכלו 1 וחלק 3...)
מנות ראשונות נוספות שנחמד שיהיה על השולחן: כבד קצוץ, ארטישוק/פטריות ממולאות, מאפה בשר ממולא, וכו'
לכל סועד לפחות 2 קניידלך
נעבור לעיקריות
מהניסיון שלנו – 2-3 מנות עיקריות על השולחן.
•מנת בשר
•מנת עוף
*בהרבה משפחות גם דג (סלמון הוא הדג המועדף על הישראלים)
*אם יש אורחים צמחונים/טבעונים אז חשוב שתהיה גם בשבילם מנה עיקרית, לא כיף לאכול רק תוספות. דוגמא לעיקריות לצמחונים/טבעונים: מנות עם טופו, קציצות אורז ועדשים/פטריות או פשוט ממולאים מכל מיני סוגים יעשו את העבודה.
בדרך כלל מנה עיקרית צריכה להיות בסדר גודל של 250 גרם לסועד (גם אם זה 2-3 סוגים שונים של מנות)
אם המנות מגיעות ביחידות כמו שוקיים או פרוסות בקר אז חשוב שתהיה לפחות יחידה אחת לכל סועד.
בכל הקשור לילדים חשוב לא לצאת מנקודת הנחה שהילדים יאכלו את העיקריות של המבוגרים כי החך שלהם קצת שונה משלנו. הם אוהבים לרוב אוכל פשוט, יבש ולא מתובל מידי. כמה שזה לא חגיגי, אם אין ברירה דאגו שיהיו מנות ילדים פשוטות כמו שניצל וצ'יפס ליתר בטחון.
2-3 מנות עיקריות על השולחן
סלטים ותוספות חמות
פה ההזדמנות שלכם להפציץ ולייצר שולחן עשיר ומגוון, עם כ-4 סוגים שונים של סלטי ירק, וכ-3-4 תוספות חמות.
רבע ליטר תוספת + רבע ליטר סלטים אמורים להספיק לסועד.
קינוחים
נכון שכולם כבר מפוצצים אבל מכירים את המשפט " יש לי קיבה נפרדת לקינוחים", אז הוא תקף להרבה אנשים.
תוכלו לדאוג לעוגה כשרה מפנקת לפסח, קינוחים אישיים בכוס כמו : קרה בורלה, מוס שוקולד , בראוניז ועוד. באשר לקינוחים רצוי 2 סוגי קינוחים לכל סועד.
עוגה כשרה לפסח
בברכת חג שמח!