טרנד חדש בצלחת: בין טבעונות למפחיתנות
האם שמעתם על "המפחיתנים"? ולא, אנחנו לא מדברים על אנשים שמפחיתים בצריכת חדשות (שגם זה טרנד בפני עצמו בשנה האחרונה), אלא על תופעה קולינרית הולכת ומתרחבת – הפחתה בצריכת מזון מהחי.
בין אם מסיבות בריאותיות, אידיאולוגיות, סביבתיות או פשוט מתוך רצון לגוון את הצלחת - יותר ויותר אנשים בישראל ובעולם בוחרים לצמצם את צריכת הבשר ולהכניס יותר מנות טבעוניות לשגרת האכילה. ולא, זה לא חייב להיות מעבר קיצוני. גם קרניבורים מושבעים מוצאים את עצמם אוכלים טבעוני פעם או פעמיים בשבוע.
אורלי לנדאו מהמטבח "בריא לי טבעי", טבעונית ותיקה ובשלנית אהובה ביאמי, שמבשלת אוכל טבעוני כבר למעלה מחמש שנים, מכירה היטב את התופעה- ומקבלת אותה באהבה.
"לפני עשור, טבעונות הייתה נחשבת לנישה שקשורה לרוחניות ולוויתור על טעם" היא מספרת, "אבל היום זה ממש לא ככה. הסושיאל עשה מהפכה - טבעונות הפכה לסקסית, קשורה לבריאות, לוולנס, לאיכות חיים. יותר מ-5% מאוכלוסיית ישראל טבעוניים - וזה מספר שגדל כל הזמן."
קיש גבינות ועגבניות שרי - טבעוני מתוך המטבח של אורלי "בריא לי טבעי"
מה זה אומר להיות מפחיתן?
בעצם, מדובר באנשים שלא מגדירים את עצמם כטבעונים או צמחונים - אבל עושים מאמץ מודע לצמצם את צריכת הבשר שלהם.
"אני פוגשת את זה כל הזמן בהזמנות" משתפת אורלי "יש לי לקוחות קבועים שכותבים לי שהם לא טבעונים- אבל מתים על הדיל הטבעוני שלי. זה לא משנה לי למה הם בוחרים בזה, מה שחשוב זה שהם נהנים, חוזרים ומרגישים טוב עם מה שהם אוכלים."
ויש גם את אלו שאורלי מכנה "מפחיתנים מכורח המציאות" משפחות מעורבות שבהן רק בן משפחה אחד טבעוני. "בהתחלה היו מזמינים רק עבורו, אבל לאט לאט ראיתי שהכמויות גדלות. האחים, ההורים - כולם טועמים ורוצים גם. הם אולי לא מוותרים לגמרי על הבשר, אבל מבקשים עוד מהמנות שלי. וזה הכי מרגש אותי."
קונג פאו סיני טבעוני מתוך המטבח של אורלי "בריא לי טבעי"
אז מה צפוי בהמשך?
לפי אורלי - מדובר לא בטרנד חולף, אלא בשינוי עומק. בזכות המודעות, שפע המתכונים, והתפתחות תחליפים טעימים - קל היום יותר מתמיד לבחור באוכל טבעוני, גם אם רק חלק מהזמן.
וזה בדיוק מה שהמפחיתנים עושים - בוחרים לאכול טוב, בצורה מאוזנת, ובעיקר - עם פחות רגשות אשם ויותר תענוג.
רוצים להפוך למפחיתנים? הנה כמה טיפים פשוטים להתחלה
-
התחילו מארוחה אחת בשבוע- אין צורך במהפכה של ממש. נסו לבחור יום אחד שבו אתם אוכלים מהצומח - ארוחת צהריים או ערב. תופתעו לגלות כמה זה פשוט וטעים.
-
התמקדו במנות שאוהבים- רק בלי הבשר - עראיס טבעוני, קציצות עדשים וסלק או לביבות בטטה קינואה יכולים לספק את אותה תחושת סיפוק בלי לוותר על טעם עשיר.
-
שחקו עם תחליפים- היום אפשר למצוא תחליפי בשר מצוינים, אבל גם חומוס, עדשים, טופו וירקות צלויים יכולים להחליף את העיקרית בהצלחה.
-
תנו מקום לסקרנות- נסו בכל שבוע מנה טבעונית אחרת, מבשלן או בשלנית ב-יאמי, ותראו כמה מגוון וטעים יכול להיות המטבח הצמחי.
-
חשבו על זה כעל תוספת, לא ויתור- המטרה היא לגוון, להרגיש טוב ולא להרגיש שחסר משהו. תנו לעצמכם ליהנות מהשינוי בקצב שלכם.
כנסו לתפריטים שיש בהם מגוון גדול של מנות טבעוניות וצמחוניות >>